Risicogebieden

Risicogebieden

De longworm is wereldwijd verspreid en komt overal in Europa1 voor, dus ook bij ons.

Besmette katten verspreiden de parasiet in de omgeving aangezien de larven van de longworm mee met de ontlasting gaan.

Huisjesslakken en naaktslakken die in contact komen met de uitwerpselen zullen geïnfecteerd geraken en zo de kans op het infecteren van andere katten verhogen.

Ook wilde en verwilderde katten kunnen besmet raken met de longworm en zijn zodoende mede verantwoordelijk voor de verspreiding van de longwormparasiet.

De longworm is een relatief ‘nieuwe’ parasiet in België. Alhoewel hij al in 1865 werd beschreven in Duitsland, is hij in België voor het eerst vastgesteld in 20072. Sinds toen zijn er meer en meer meldingen van longworm. Factoren zoals de klimaatopwarming zouden de verspreiding van de longworm door slakken kunnen bevorderen3:

Vraag advies aan uw dierenarts.

Momenteel kan je gevallen vrijblijvend melden op het algemeen nummer van Bayer (02 535 66 53), of via e-mail: longworm@bayer.com
Deze meldingen worden anoniem verwerkt in een kaart, die ons en de dierenartsen helpt om een beter zicht te krijgen over de risicogebieden in België.

1Barutzki D. and Schaper R. (2013) Occurence and regional distribution of Aelurostrongylus abstrusus in cats in Germany, Parasitology Research, 112(2); 855-861

2Rinaldi L, Musella V, Marzatico G, Genchi C, Cringoli G: Geographical information systems in health application: experience on filariosis and other vector-borne diseases. Proceedings of the WAAVP Congress: 19-23, August 2007; Gent, Belgium. Claerebout E, Vercruysse J 2007, 165.

3Traversa D. et al (2010) Canine and feline cardiopulmonary parasitic nematodes in Europe: emerging and underestimated, Parasites & Vectors, 3:62